Hala Nad Łomnicą składa się z kilku mniejszych polan podzielonych zalesionymi fragmentami. Owce w upalne dni chowają się wśród drzew, szukając cienia i chłodu. Wypas nad Łomnicą pozwala na ochronę cennych gatunków roślin kwiatowych przed zarastającą hale paprocią. Owce bacy Stanisława pasą się beztrosko na zielonych ląkach Ostoi Popradzkiej.
Wysokim walorom przyrodniczym, o które dba baca i jego owce, odpowiada wielka różnorodność i bogactwo kulturowe, a piękne połemkowskie cerkwie są znaną atrakcją turystyczną. Do bacówki łatwo jest dojść, ale trudno trafić na prowadzącą do niej drogę. Warto jednak jej poszukać, ponieważ można podziwiać prześliczne górskie krajobrazy.
W pobliżu znajduje się również uzdrowisko Łomnica Zdrój. Miejscowość znana jest z lokalnych wyrobów, szczególnie znakomitych pierogów łomnicańskich (ciasto zrobione z tartych ziemniaków, a farsz składa się z gotowanych ziemniaków i bryndzy). Warto spróbować tego przysmaku, gdyż na temat jego wielkości krążą nawet miejscowe anegdoty.